VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

ISÄ

Kari Hallikainen 8.3.2013

Nuori mies astui huoneeseen ja halusi jutella. Laittoi rauhallisesti takin naulaan ja istui alas. Tarjosin kavia tai teetä. Tee maistui. Hän halusi puhua isänä olemisesta. Isänä olemisen ilosta ja vaikeudesta. Iloiset ja hyvät asiat sisältivät lapsen kanssa pelaamista ja muuta yhteistä tekemistä. Pienistä metsäretkistä tuntuivat kumpikin nauttivan, kun tarinaa kuuntelin. Samassa huomasin oman keskittymisen herpaantuvan. Ajatukset siirtyivät omaan isään ja lapsuuden hetkiin hänen kanssaan. Jälkeenpäin on sellainen tunne, että yhdessä eletyt ja koetut asiat, joissa on ollut mukana isän kanssa tekemässä oikeita asioita ovat olleet tärkeitä. Niistä on jäänyt tunnejälki. Ikäänkuin olisi tunne, että on saanut olla mukana, vaikka ei ole ollut itse olemisen ja tekemisen kohde.
Takaisin nuoreen isään. Mitä ne mainitut vaikeudet olivat? Vaikeinta on ollut, kun ei ole meinnannut jaksaa olla rauhallinen. On tullut olo, että voisi hermostua tosi pahasti. Ääni muuttuu kovaksi. Tunne siitä, että pelästyy omaa itseään ja reaktiotaan. Sitten tulee syyllinen olo. Pyydetään lapselta anteeksi omaa käytöstä, mutta syyllisyys ei häviä ja harmittaa. Puhumme tästä pitkään ja mietimme yhdessä, kuinka tilanteet lapsen kanssa muuttuvat turvalliseksi. Puhe tuntuu helpottavan häntä. Sovimme uuden tapaamisen, jolloin jatkamme merkitykselliseltä kuulostavaa keskustelua.
Miehen lähdettyä hämärtyvään iltaan kohti kotiaan huomaan ajattelevani, ettei ole ihan tavallista, että nuori isä tulee puhumaan omasta huolen tunteestaan. Onko ajassa enemmän tilaa tälläiselle puheelle ja tavalle toimia? Miten sukupolvien ketjussa tavat olla isä ja vanhempi muuttuvat? Taitavat muuttua hiljaa, mutta muuttuvat kuitenkin.
Mietin, miten annamme malleja lapsille tekemisillämme. Myönteisten mallien näkyminen ihmissuhteissa ja ristiriitatilanteiden ratkomisessa näkyvät lapsen silmiin ja jäävät mieleen.

kirjoittaja Kari Hallikainen

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa