VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

Lapsella on oi…

Lapsella on oikeus vanhempiinsa

Eräs lastenpsykiatri on sanonut, että jokainen lapsi tarvitsee äidin ja isän. Nykyisessä kaiken sallivassa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa haluaisin nostaa tämän peruskyksymyksen vahvasti esiin.

Vanhemmuuden lähtökohtana on se, että ymmärretään vanhemmuuden vaatimukset ja tehtävät. Silti niitä liioittelematta.

Vanhemmuus on luonnollinen ja yksinkertainen asia sinällään, mutta nämä perusasiat ovat jotenkin hävinneet nykyisessä yhteiskunnassa. Lapsen kehityksen kannalta on keskeistä, että lapsella on äiti ja isä. Mikään ei niitä voi korvata, koska vain omalla äidillä ja isällä on aito ”rakkaussuhde” lapsiinsa. Mikään virkasuhde ei voi saavauttaa samaa tunteen tasoa, samaa välittämisen astetta ja sitä hoivaamisen syvyyttä, johon omat vanhemmat pystyvät. Periaatteessa siinä on kaikki.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että äidillä ja isällä on omat tehtävänsä lasten kasvatuksessa. Äidin läheisyys ja hoivasuhde on mielestäni kaiken hyvää tekevä ”warm water”, jossa pieni lapsi elää ja elämisen voimaa. Isä tuo perheeseen muita arvoja ja elementtejä, jotka ovat erilaisia, mutta tärkeitä. Isä kautta lapsi kokee ulkoisen maailman, äidin kautta kodin lämmön ja sen, että yksi ihminen on minua varten.

Hyvään lapsuuteen liittyy tietysti monia asioita, mutta mitä pieni lapsi tarvitsee. Ei muuta kuin välittävän aikuisen lähelleen antamaan turvaa, hoivaa ja läheisyyden tunnetta.

Myöhemmin lapsen maailman kuvan laajetessa mukaan astuvat harrastukset ja kaverit. Maailma aukeaa kodista ulospäin. Jos tässä vaiheessa lapsi on saanut kodistaan perusturvallisuuden, uskon itseensä ja luottamuksen ihmisiin, on jo paljon voitettu. Rauhallinen ja turvallinen varhaislapsuus kantaa pitkälle.

Pieni lapsi on korvaamaton ja sanoisin, että vanhemmat ovat yhtä lailla korvaamattomia. Kuka voisi astua oman iskän tai äiskän paikalle – on vaikea etsiä korvaajaa.

Ilmo Pokkinen

rehtori

 

 

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa