VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

Leikki kuuluu kaikille!

Milloin olet viimeksi leikkinyt?

Leikki on lasten työtä, eikä se pahaa tee meille aikuisillekaan. Heittäytyminen leikkiin ja arkisten asioiden unohtaminen tekevät oikein hyvää omalle hyvinvoinnille. Ja mitä lasten kanssa leikkiminen tarkoittaakaan lapsille? Voi sitä pienen ja isommankin lapsen riemua, kun aikuinen lähtee mukaan heidän leikkiinsä.

Leikki tarjoaa loistavan tilaisuuden aitoon vuorovaikutukseen lapsen kanssa sekä mahdollisuuden kurkistaa lapsen mieleen. Leikin tiimellyksessä lapsi saa kokemuksen, että aikuinen kuulee häntä, lapsi ja hänen tekemisensä ovat tärkeitä aikuiselle. Leikin aikana voi kuunnella lapsen aivoituksia ja oppia tuntemaan lasta entistä paremmin. Mitä lapsi tunteekaan ja kuinka hän asioita näkee ja kuvailee? Nämä tilaisuudet kannattaa käyttää hyväkseen. Kun tutustuu vähän paremmin lapsen mieleen, myös arkiset haastavat tilanteet voivat sujua paremmin.

Niin sanottu mielenlukutaito on tärkeä vanhemmuuden taito, koska lapsi ei aina osaa sanoittaa omia ajatuksia ja tunteitaan. Aikuinen voi auttaa lasta asettumalla tämän asemaan ja arvailemalla mitä lapsen päässä liikkuu. On hyvä muistaa, että lapsi ei kiukuttele vain kiusatakseen aikuista, vaan usein taustalla on lapselle jokin merkityksellinen asia. Kun malttaa pienen hetken pysähtyä ja pohtia lapsen aivoituksia oppii taas paremmin ymmärtämään häntä. Ja tämä sama sopii myös aikuisten väliseen vuorovaikutukseen, hetken pysähtyminen ja asian pohtiminen toisen kannalta tarjoaa hedelmällisemmän pohjan yhteiselle ymmärrykselle.

Leikkiminen tukee lapsen kasvua ja kehitystä, aikuisen tehtävä on mahdollistaa lapsen leikki ja tarvittaessa ohjata sitä. Leikin lomassa lapsi harjoittelee tärkeitä taitoja kuten mm. vuorovaikutus, toisen huomioiminen ja sääntöjen noudattaminen.  Mahdollistamalla lapsen leikki ja myös osallistumalla siihen tuemme hänen hyvinvointiaan ja kasvuaan kohti tasapainoisempaa ja onnellisempaa elämää.

Mitä leikkejä muistat omasta lapsuudestasi? Voisiko niistä jotain siirtää seuraavalle sukupolvelle? Itse muistan parhaiten 10 tikkua laudalla-leikin, sitä leikittiin niin kotona kuin koulussakin. Parasta oli, kun sai ison porukan kasaan ja mukana oli monen ikäistä leikkijää. Muistan vieläkin sen kutkuttavan tunteen, kun hyvä piilopaikka löytyi eikä kukaan meinannut keksiä missä olen.

Mitä jos nyt kesällä yllättäisit itsesi sekä lapsesi ja heittäytyisit leikin syövereihin? Voisit saada siitä hyvää mieltä itsellesi ja läheisillesi. Jos omasta muistista ei löydy yhtään leikki-ideaa, voit etsiä niitä leikkipankista. (https://leikkipankki.xn--leikkipiv-12ac.fi/haku) Myös kesäpolku-peli houkuttelee tekemään mukavia asioita yhdessä. (https://virtuaalikirja.fi/ensijaturvakotienliitto/wp-content/uploads/sites/7/2016/10/Luku-3-menetelma-Kes%C3%A4polku-peli.pdf)

Kun seuraavan kerran pihalla kuuluu ”26, 27, 28, 29, 30. Piilossa tai ei, täältä tullaan!” lupaan olla mukana juoksemassa piiloon ja heittäytymässä mukaan leikkiin!

Leikkisää ja aurinkoista kesää kaikille!

Katri Manninen
Erityistyöntekijä
Kieppi – kiertävä perhekeskus

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa