VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

Mahdollisuus muutokseen

Ihminen sukellusveneessä näkee periskoopista oman rajatun todellisuutensa. Kun avaa luukun kannelle, näkee laajemman todellisuuden väreineen ja tuoksuineen.

Muutos tapahtuu todennäköisemmin, kun ihminen saa tilaa ja vaihtoehtoja. Kun puhutaan parisuhteen ja perheen turvallisuudesta, puhutaan usein myös muutoksesta ja motivaatiosta siihen. Mikä siihen ohjaa ja miten motivaatio syntyy?

Ihminen kysyy mikä on mahdollista, voinko minä, onko minulla vaihtoehtoja? Yksi kohtaamistani tarinoista meni näin: Perheen toinen vanhempi jäi yllättäen yksin usean pienen lapsen kanssa. Kasautuneet paineet olivat isoja. Hän oli oma-aloitteinen ja oli itse yhteydessä lastensuojeluun. Hän sai apua ja tukea, juuri sitä mitä siinä kohtaa tarvittiin.

Toinen lyhyt tarina kohtaamisista ja erilaisista vaihtoehdoista kertoo arvioinnista ja eräänlaisesta ”räätälöinnistä”. Samat tavat ja keinot eivät aina toimi kun puhutaan lähisuhteiden turvallisuuden kanssa tehtävästä työstä. Nuori mies istuu minua vastapäätä. Olemme tavanneet kolme kertaa. Tunnistan hänen vaikeutensa puhua – varsinkin tunteista. Voimmeko lähteä kävelemään? hän kysyy. Ja niin me lähdemme. Kierrämme hautausmaan ja muita rauhallisia reittejä. Nyt työ pääsi oikeasti alkuun. Puhe vaikeistakin asioista oli nyt mahdollista.

Kari Hallikainen
Erityistyöntekijä

 

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa