VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

 

Tällä viikolla juhlitaan valtakunnallista Miesten Viikkoa. Teemaviikon on tarkoitus kiinnittää huomiota miesten muuttuvaan asemaan yhteiskunnassa. Miesten Viikko päättyy Isänpäivään.

Työssäni Miesten asemalla, joka on ainoa laatuaan Suomessa, katson ja kuuntelen aitiopaikalta mitä miehille kuuluu.  Minun kokemukseni on, että miesten rooli meidän yhteiskunnassa on muuttunut. Työssäni kohtaan tunteitaan sanoittavia ja osoittavia miehiä sekä isiä. Usein heidän tarinoissaan näyttäytyy puhumaton isä. Mutta miksi isä ei ole puhunut ja näyttänyt tunteitaan? Koska oli sota.

Sota seurasi jälkikäteen monta veteraania. Moni ei koskaan ehtinyt kertoa tarinaansa. Toiset palasivat rintamalta syvästi traumatisoituneina ja traumat tulivat myös sotilaiden myötä kotiin. Rintamakokemukset näkyivät monella tavalla myös sotilaiden vaimoille ja lapsille. Pahiten traumatisoituneilla miehillä oli usein suuria vaikeuksia siirtyä sodan jälkeen isän rooliin, sillä sukupolvien välinen kuilu sodan jälkeen oli hyvin suuri. Huoli miehistä vaati naisilta henkistä vahvuutta ja lapsille ei saanut näyttää pelkoaan. Lapsia ei ymmärretty ajatella ja moni heistä koki turvattomuuden tunnetta. Ajan tapaan ajateltiin, että aina oli joku, jolle oli käynyt vielä huonommin, joten omia kokemuksia pyrittiin vähättelemään.

Tämän vuoksi isoisä ja isä eivät puhuneet, saati näyttäneet tunteitaan. Kuten jokaisen meidän historia osoittaa, sotatraumoista eivät ole kärsineet ainoastaan sodankokeneiden sukupolvi ja heidän lapsensa, vaan vielä seuraavatkin sukupolvet.  Olisiko nyt syntynyt sukupolvi, mikä pystyy purkamaan sodan aiheuttamaa traumaa? Se on ollut nähtävissä Miesten asemalle hakeutuvien nuorien miehien tulosyissä – he haluavat rikkoa puhumattomuuden kulttuurin. Nämä miehet haluavat toimia eri tavoin kuin oma isä – niin puolisona kuin isänä.

Mutta vieläkin nämä miehet opettelevat.  He oppivat olemaan kiitollisia niistä päivistä, joiden keskellä puolisot hukkaavat toisensa – kadottaen myös itsensä hetkittäin kokonaan. He ovat kiitollisia myös niistä päivistä, jolloin he lastensa vanhempina muuttuvat väsyneiksi kaiuiksi ja katkeruudeksi, kaivaten niin kovasti lähelle ja työntäen niin hurjasti pois. Ilman kaikkea tuota edellä mainittua, he eivät kenties olisi ilman häpeää apua hakevia miehiä. Viisaus on voima, joka kasvaa eläessä. Ja nyt he uskaltavat puhua sekä pussata.

Toivon, että vaikka vain ohikiitävästi, te näkisitte edes vilauksen siitä kaikesta, mitä minä saan työssäni miehistä nähdä. Näen Miehen ja Isän, ehjän ja rikkinäisen samaan aikaan, sekä kaikkien pelkojensa kanssa niin hemmetin rohkean ja rakastavan!

Hyvää Miesten Viikkoa ja Isänpäivää!

Katriina Noponen
Miestyön kehittäjä
Miesten asema

PS: Miesluola on harhaanjohtava nimitys, ne eivät ole ainoastaan miehille suunnattuja tiloja. Jokaisella tulisi olla kotona oma soppi, sukupuoleen ja ikään katsomatta, johon voi vetäytyä rauhoittumaan ja pohtimaan omia ajatuksiaan sekä puuhailla itseään miellyttäviä asioita.

 

 

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa