VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen, yhteiskunnan rakenteissa oleva vakava ihmisoikeusongelma. YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen päivään 25.11.19 huipentunut, vuosittainen Valoa, ei väkivaltaa- kampanja painottaa tänä syksynä teemaa Jokaisella on oikeus tukeen. Tapaan työssäni lähisuhdeväkivaltaa kokeneita henkilöitä, joilla jokaisella on kerrottavanaan oma erityinen tarinansa. Kiitollisena saan seuraavana jakaa erään rohkean naisen omakohtaisen kokemuksen.

”Minulle ei pitänyt käydä näin. Tapasin kolmenkympinkriisissä miehen, joka halusi kanssani lapsia. Alkuun hän oli leppoisa, hauska ja nauravainen, niin sanotusti seuramies. Miehellä oli laaja kaveripiiri ja hän oli kavereiden kesken suosittu. Mies huomioi minua monin eri tavoin ja se vetosi minuun. Minut huomattiin ja minulle tuli tunne, että olen tärkeä. Mies käytti viikonloppuisin reilusti alkoholia, viikolla hän hoiti työnsä. Minulle hän lupasi vähentää baarireissuja, kunnes saisimme lapsia. Minä hoidin kotityöt kaikessa laajuudessaan.

Suhteessamme oli väkivaltaa sen kaikissa muodoissa lähes tapaamisemme alusta alkaen. Uhkaavat tilanteet alkoivat arvaamatta, kun mies hermostui hyvin mitättömiltä tuntuvista asioista. Vika oli aina minussa. Minua tönittiin ja kuristettiin, mutta osasin peittää jäljet. Lisäksi hän hajotti tavaroita. Kävin työssä, mutta jouduin pyytämään rahaa mieheltäni. Jouduin perustelemaan rahankäyttöäni, kun taas hän saattoi käyttää satoja euroja viikonlopun baarireissuihin. Kun pyysin itselleni omaa osuuttani viikonlopun rahoista, hän nauroi minulle. Mies oli mustasukkainen ja se ilmeni kontrollointina; hän halusi tietää, kenelle soitin tai laitoin viestiä. Lisäksi mies soitteli tarkistuspuheluja, joissa hän vaati vastausta kysymyksiin, missä olen, kenen kanssa ja miksi. Nämä mies käänsi aina ”huoleksi” minusta. Miksi en lähtenyt? Minä halusin lapsia, olin yli 30-vuotias, lapsettomuushoidot käynnissä. Minä jäin. 

Saimme kaksi lasta. Hiljalleen minulla alkoi olla tunne, että istun elinkautista miehen kanssa. Miehen baarireissut ei lupauksista huolimatta vähentyneet, ja huomasin olevani käytännössä yksinhuoltaja. En uskaltanut kertoa kenellekään tilanteestani, tunsin olevani loukussa. Ajattelin, ettei minua kuitenkaan uskottaisi. Hän lupasi parantaa tapansa ja halusin uskoa hyvään ihmisessä. Mies hyvitteli muun muassa ostosreissuilla ja matkoilla. Ajattelin ansaitsevani hyvittelyt ja ne saivat minussa aikaan hetkellisesti hyvän olon. Lopulta nekään eivät kuitenkaan enää auttaneet. Aloin miettimään, pitääkö minun todella jäädä. Uskaltauduin puhumaan tilanteestani luottoystävälleni ja huomasin, että minulla on ystävän tuki ja että muutkin ovat selviytyneet samankaltaisista tilanteista. Sain tappouhkauksia vielä, kun muuttokuormaa pakattiin. Kukaan muu ei näitä uhkauksia tietenkään kuullut, oli vain minun sanani miehen sanaa vastaan. Siihen loppui kymmenen vuoden yhteiselo. Päätin lopettaa pelkäämisen.

Ex-mieheni aloitti puhelinhäiriköinnin heti eron jälkeen, ja sitä on jatkunut aina tähän päivään saakka. Asiattomia soittoja ja viestejä, jotka saavat minut tuntemaan ahdistusta. Sisältö on samankaltaista kuten parisuhteenkin aikana; solvaavaa, haukkuvaa, mitätöivää, olen huono äiti ja teen asioita vain ex-mieheni kiusaksi. Kymmenen vuotta häiriköintiä ylittää jo sietokykyni. Hain lähestymiskieltoa ja se määrättiin. Joskus asiat pitää vain tehdä sen rankemman kautta, kun mikään muu ei auta. Olen onnellinen nykyisessä, turvallisessa parisuhteessani ja haluamme elää rauhassa. Näin toivon. 

Olen saanut apua Viola ry:stä ja Rikosuhripäivystyksestä. Vaikka minua välillä pelottaa ja ahdistaa, nyt olen henkisesti vahvempi. Joskus tarvitaan toisten ihmisten apua. Toisen on helppo sanoa vierestä, kuinka väkivaltaisesta suhteesta pitää lähteä pois. Tiedän, ettei se ole helppoa, mutta se on helpompaa, jos vierellä on ihmisiä tukena ja apuna. ”

Yhdessä kohti turvallisempaa arkea.

Elisa Saari-Lahikainen
Erityistyöntekijä
Viola – väkivallasta vapaaksi ry

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa