VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

Timo

Haastattelu
Nimi muutettu

Haastattelumateriaalit ovat Ajoissa apua perheväkivaltaan (AAP) -hankkeesta, jossa haastateltiin parisuhdeväkivallan uhreja ja tekijöitä. Yksilöhaastatteluja tehtiin vuosien 2007–2008 aikana yhteensä 17 kpl, ja sivulle on kerätty otteita haastatteluista. Haastateltavien nimet ja muut tunnistetiedot on muutettu.

No ei sitä ainakaan siinä tajunnu, kun me oltiin syyskuussa tavattu ja se ensimmäinen turpaanveto oli sitten uutena vuotena. Et siinä ehti menee sellain kolme kuukautta kuitenki…että oli hirveen ihanaa ja auvoista, mentiin kihloihin ja kaikkee muuta ihanaa. Ei niitä oikeestaan tullu. Että ainoo oli, että sen kavereilta kuuli jotain, että se on vähän äkkipikanen ja jotain, semmonen että saattaa töksäytellä ja olla ilkee muita ihmisiä kohtaan. Ja se sen yks kaveri, joka sitte ilmeisesti oli joskus saanuki siltä turpaan ja muuta, ni se sitten. Että olihan siinä tämmösiä, mutta eihän sitä sitten kun on niin rakastunu…ei sitä ymmärrä. Eikä sitä sillein, kun miettii, että kyllähän se rupes jollain tavalla rajottaankin elämää, mutta e siitäkään välittäny tavallaan, kun se oli niin ihanaa parisuhdetta kuitenkin. Että haluaa omistautua toiselle sitten, mitäpä niillä omilla kavereillakaan.  — Toisaalta sitten kun on ollu niin nuori silloin, just kahdenksantoista täyttäny ja muuta ni eihän sitä taas sillon oo ajatellu mitään tommosia siltä kantilta ollenkaan.

Kun se saatto suuttua mulle just siitä et kenen kanssa puhuin, siis tämmösiä oli ja kyllähän sitä sitten niinku siinä mietti, että mikä se…että kun se tilanne sitten räjähti sillon uutena vuotena, ni sehän oli just sellanen mustasukkasuuskohtaus. Että oltiin oltu uutena vuotena baarissa ja ja sitten joku on kattonu mua ja mä oon kattonu jotain ni sitten voidaan mätkiä sen jälkeen. Et ehkä se just siinä, että niitä mustasukkasuuskohtauksia sai vähän kaikesta ja kun oli itte baarissa töissä, ni siitäkin vielä sitten vähän kun kaikki siellä sitten katsoo, kun oot siellä töissä. Mutta en sitten tiiä, kun se tavallaan niitäkin pyyteli heti anteeks ja muuta. Kaipa se oli sitten kovin pahoillaan. Yllättäen kovin pahoillaan. — . Semmosia loukkaantumisia ja mökötyksiä, että sait itte sitten käydä hakemassa toista että älä nyt suotta siinä…että tavallaan piti mennä niinku sen luo eikä sillain toisinpäin, että se haluais keskustella asiasta. Ja että olihan se tavallaan sillein, että mulla ei sitten ollu oikeutta loukkaantua, jos se puhuis…että samoista asioista loukkaantua. Että sillein epätasa-arvonen asetelma alunalkaen. — Se meni vähän sitten silleinkin päin, että tavallaan itte sillä oli se oikeus jutella ihmisille ja muuta ja sitten se saatto sanoo, että onpas toi kivan näkönen ja tämmöstä. Mullahan ei ollu oikeutta sanoo, että joku on kivan näkönen, vaikkei sillä tarkottaiskaan mitään sen kummempaa. Että semmostahan se vähän oli, jos miettii mikä siinä itteensä häiritti, oli just se että sehän siinä oli tekemässä sitä, mistä se niinku mua kyttäs siellä.

Että se meni niinku niinkin pitkälle, että aikasemmin se oli vähän sitä että vähän potkittiin ja mätkittiin ja…puremista se kyllä harrasti, että mulla on vieläkin tossa sen kulmahampaan jälki, paidan läpi siitä purru…se on varmaan ollu ihan niitä viimesiä tappeluja, kun oon siellä asunu ja sitten se kämppis ei enää siinä vaiheessa asunu. Muistan kanssa, en muista oltiinko siinä yhdessä vai oliko se tulossa juttelemaan, mutta muistan vaan että se otti yhtäkkiä kiinni siinä, makasin siis siinä, oli patja lattialla, ja se oli siinä mun päällä ja piti käsiä ja eikä päästäny irti. Sitte mä oon sitä purru, ku ei muuten pystyny liikkuun ja se on sitte taas siitä saanu sen…että mitä saa mua tollein ja sit…että tälläsiä muistaa, että se tavallaan niinku hakikin niitä syitä, että voi alottaa tappelun, että se yritti mut niinku saada sanoon jotain tai tekeen jotain, että sillä ois sitte oikeus vetää päähän.
Sen jälkeen, kun se oli ekan kerran tapahtunu, se kynnys tavallaan niinku madaltu siihen tosi paljon. Että jos se oli aikasemmin pystyny pitään sen sisällään ja just kiukutteleen tuolla, ni se sit purkautu tavallaan helpommin tommosena sitten. Ja sitten se, että kyllähän se, että jos näytti siltä että mä rupeisin jättään sitä, ni kyllä se keksi tavan päästä taas takasin suosioon, pahoitteluja ja anteekspyyntöjä, rakkaudentunnustuksia. Että kyllä se niitä ruusuja osteli, ne keinot osas käyttää. Kyllä se varmaan sitten niinku, kyllä se arkipäivästy, sanotaan sillein, siis se, ettei ollu tavatonta että se esimerkiks vetelee päähän kesken baari-illan. Mutta ei se, että toisaalta sitten tollasilla julkisilla paikoilla se harvoin, että joskus kadulla saatto mutta ei baarissa sisällä. Kyllä se sillein ehkä, kun oltiin jossain se vuosi oltu yhdessä ja sillon mä sen ainakin oon ekan kerran jättäny kunnolla, ni sen jälkeen se oli taas niin mielin kielin, et ei hän enää koskaan ikinä mitään.

Ja tavallaan se, että, no just että sitä kokee itse tekevänsä väärin vaikka ei tee oikeesti yhtään mitään. Ja toisaalta sitten se, siinä vaiheessa kun se menee siihen väkivallan puolelle, siinäkin vaiheessa se käännetään jollain tavalla, että kuinka sen on itse aiheuttanu kuitenkin. Semmosia oli nähtävissä. Just ne suutahtelut oli semmosia, että lähetään ovet paukkuen ja sillein ja lähetetään ehkä jotain vittumaista tekstiviestiä perään että saatanan huora, jotain siis vihasta ja lyhyttä ja kiukkusta tulee sitten ja saa sitten siitä lähteen paikkaileen sitä tilannetta itte.

Kyllähän mä jouduin rahottaan sen elämää ylipäänsä siinä että ostin sen ruuan kotiin ja muuta siinä vaiheessa, kun se ei enää siellä omassa kämpässänsä majaillu. Et ei se sinne ois mitään koskaan ostanu ja muutenkin kun soviteltiinkin aikoinaan, oisko muutamia tuhansia markkoja ollu velkaa siinä jonkun arvion mukaan, kun sehän myös lainaskin rahaa, enkä ollu ainoo keneltä lainas, se nyt vaan oli sen tyyppinen ihminen että lainas. Eikä huolta huomisesta, että kellekän pitäs koskaan mitään takasin maksaa. Ja eihän se oikein missään töissäkään käyny, ettei ees yrittänykkään saada sitä rahaa mistään, pappa sille sitä rahaa välillä laitto tilille.

Share This Project:
Kumppaneita ja lisätietoa