VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

”Hakkeri” on väärin ymmärretty sana. Sitä käytetään usein synonyymina sanalle “rikollinen”, vaikka sitä oikeasti pitäisi käyttää synonyymina sanalle “utelias”. Hakkerit haluavat ymmärtää, miten asiat toimivat. Hakkerit pilkkovat koneita ja muuta tekniikkaa palasiksi ymmärtääkseen niitä paremmin. Ja yrittävät saada asioita tekemään jotain, mitä niitä ei koskaan suunniteltu tekemään. Kuten Benjamin Särkkä, tietoturvakonferenssi Disobeyn järjestäjä ja itse myös hakkeri, on todennut: hakkeri on ihminen, joka keittää kahvinsa leivänpaahtimella.

Väkivaltatyöntekijä on ammattilainen, josta on vaikea luoda mielikuvaa. Ketä he oikein edes ovat? Tykkäävätkö he jotenkin erityisesti väkivallasta? Eivät tykkää. Mutta heillä on uteliaisuus ihmistä kohtaan. Työskennellessäni ihmisten kanssa, jotka ovat käyttäneet tai kokeneet lähisuhteissaan väkivaltaa, työskentelen kokonaisvaltaisesti turvallisuuden ytimessä. Yhdessä ihmisen kanssa pilkomme turvallisuutta pieniin osiin, tarkastelemme mistä ne osat koostuvat ja pistämme niitä uudelleen yhteen. Väkivaltatyö on ihmisen tarkastelemista käyttäytymisen ja tunteiden janalla, missä ihminen toimii useimmiten kuten se on suunniteltukin. Eikä siinä aina näytä olevan mitään järkeä.

Miltei kaikki tuntemani hakkerit työskentelevät tietoturva-alalla, jossa he käyttävät tätä uteliaisuuttaan ja sen tuomaa ymmärrystä suojellakseen ihmisiä. Oma taustani on akateemisessa maailmassa, joka on monella tapaa erinomainen paikka tiedonjanoisille. Siinä saa viettää päivänsä oppimassa ja opettamassa mielenkiintoisia asioita. (Ja lisäetuna on, että samalla voi välttyä oikeiden töiden tekemiseltä!) Mutta akateeminen maailma voi aina välillä tuntua olevan aika etäällä oikeasta elämästä.

Kun ihmisen kanssa yhdessä tarvotaan väkivallan vetelässä suossa, ei voi välttyä elämän raadollisuudelta. Turvallisuuden palasia kootaan, jotta ihminen pystyisi suojelemaan itse itseään. Jotta hän pystyisi tuntemaan olonsa turvalliseksi, löytämään omat menetetyt ääriviivansa ja oppisi kertomaan toisille, miten häntä tulee kohdella. Joskus turvallisuutta rakennetaan isoilla palasilla, kuten poliisin, oikeuslaitoksen ja lastensuojelun kanssa. Silloin tehdään isompaa palomuuria pelkän kevyen virustorjunnan sijaan.

Joten otin yhteyttä muutamaan hakkeriin, Benjamin Särkkään ja Laura Kankaalaan – molemmat aktiivisia Disobeyssa – ehdottaen, että tekisimme vapaaehtoistyötä. Olivat molemmat niin mukana ja kiinnostuneita aiheesta, että perustimme Disobey Outreachin, joka keskittyy auttamaan digi-ikävyyksien uhreja. Siirtyminen teoreettisista pohdiskeluista ja luokkahuoneen turvassa vedetyistä luennoista työskentelyyn digivainon ja muunlaisten ikävyyksien uhrien kanssa on tuonut mukanansa ylä- ja alamäkiä. On surullista huomata, kuinka usein eri ongelmilla on selkeitä IT-kytköksiä ilman, että niitä ongelmia pystyisi ratkomaan puhtaasti teknisillä ratkaisuilla. Mutta aina silloin tällöin tulee vastaan ihmisiä, joille mahdollisuus keskustella jonkun kanssa tietoturvasta todellakin voi merkittävästi parantaa heidän turvallisuuttansa ja arkeansa.

Vapaaehtoistyön suurin odottamaton etu on ollut tutustuminen mahtaviin tyyppeihin; työntekijöihin, jotka miltei poikkeuksetta kohtaavat autettavia ihmisiä elämänsä ikävimmissä ajanjaksoissa. Ja jotka siitä huolimatta onnistuvat suhtautumaan positiivisesti elämään, ja joiden kanssa on ilo olla tekemisissä. Tuskin pystyisin itse samaan, mutta on ollut mahtavaa tutustua ihmisiin, jotka siihen pystyvät.

Hakkereiden kanssa kohtaamisissa ehdottomasti parasta on heidän suhtautumisensa ongelmiin. Hakkerit elävät ongelmista ja niiden ratkomisesta. Kertaakaan en ole kuullut toivotonta huokausta, kun kerron jostain ongelmasta. Minulle puolestaan jaksetaan selittää asioita loputtomalla kärsivällisyydellä mistä olen syvästi kiitollinen. Yleensä kuulen ”tämä voidaan hoitaa” ja ”me selvitetään tämä” mutta en vielä koskaan ”näinhän tämä aina on mennyt”. Väkivaltatyöntekijän korviin tämä kuulostaa musiikilta. Tekniset ratkaisut ovat yleensä nopeampia kuin turvallisuuden tunteen rakentaminen tai tunteiden hallinnan opettelu. Se tuntuu ja kuulostaa lohdulliselta. Kaikki asiat elämässä eivät vie vuosia. Samaan aikaan kun itse olen pää pyörällä kaikesta sanastosta mitä en ymmärrä, poden huonoa omatuntoa orastavasta ahdistuksesta hakkereiden silmissä. Kun tietoisuus lähisuhdeväkivallasta ja siihen nivoutuvasta teknologian käytöstä kasvaa, tuo se mukanaan näköalaa elämän nurjaan puoleen. Se on sitä samaa ahdistusta mikä nousee minussa, kun ymmärrän, miten vähän pystyn auttamaan digitaalisissa asioissa. Onneksi voimien yhdistämisessä on taikaa.

Tietoturva-ammattilaisten antama panos Tukikeskus Varjoon ja sitä kautta väkivaltatyön kentälle on korvaamattoman arvokasta. Se mahdollistaa eron jälkeistä vainoa kokeneille paremmat mahdollisuudet turvata itsensä digitaalisesti sekä saada ohjausta ja neuvontaa asioissa, joiden hoitaminen vaatisi muissa tilanteissa aikaa, rahaa, vaivaa ja mikä tärkeintä; asian selittämistä tilanteissa, jotka voivat olla täydellisen vieraita kuulijalle. Uteliaisuuden yhdistäminen ja yhteisen ymmärryksen lisääminen antaa mahdollisuuden suojata ja auttaa paremmin.

Se mihin kuitenkin itse pystyn, on päättää tämä puheenvuoroni mainitsemalla Disobey Outreachin hakkereiden ja akateemikkojen puolesta, että haluamme auttaa. Ottakaahan yhteyttä, jos teillä on kysyttävää tietoturvasta, toiveita tulevien materiaalien sisällöstä tai jos muuten vain uteliaisuuttanne haluatte olla yhteydessä.

Tukikeskus Varjo jatkaa tietoturvaosaamisen ja väkivaltatyön yhdistämistä yhä vahvemmin vuonna 2020. Mikäli haluat olla mukana yhteistyössä tai haluat keskustella digitaaliseen väkivaltaan ja vainoon liittyvissä asioissa, ole rohkeasti yhteydessä!

 

Linus Nyman, Disobey Outreach
linus@disobey.fi

Jonna Brandt, Tukikeskus Varjo
jonna.brandt@violary.fi 

 

 

 

 

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa