VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry on perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö.
Palvelemme sekä tekijöitä että uhreja.

Tiistaina 1.10 vietettiin Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää. Sillanpää toimi erityisesti tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Arviolta noin joka kolmas suomalainen kulkee Minnan saappaanjäljissä tehden tärkeää vapaaehtoistyötä. Yleensä vapaaehtoistehtävät linkittyvät omiin arvoihin, kiinnostuksenkohteisiin ja niihin osaamisalueisiin, joita ei vaikkapa omassa työssä tai arjessa pääse toteuttamaan. Vapaaehtoistyössä palkanlaskijasta voi kuoriutua taidemaalari tai bussikuskista laulaja!

Vapaaehtoistyö on mahdollisuus auttaa ja tulla välillisesti myös itse autetuksi – kukaan ei jaksa toimia palkatta yhteiseksi hyväksi, ellei itsekin saa työstä mielihyvää. Vapaaehtoisena toimiessa saa äänensä kuuluviin, voi toimia hyvinkin konkreettiseksi asioiden eteen, ja löytää parhaimmillaan uusia ystäviä ja oman, saman henkisen yhteisön.

Siinä missä palkkatyössä täytyy ajoittain ”twerkkaa että saa fyrkkaa”, vapaaehtoistyötä tehdään nimensä mukaisesti omilla ehdoilla, itse ajankäyttöään määritellen. Vapaaehtoistyön ajankohdan, keston ja intensiteetin voi jokainen itse määritellä, ja paineita tai pakkoja asettava vapaaehtoistyöpaikka on harvoin mielekäs. Toki tiettyyn tehtävään lupautuminen vaatii myös sitoutumista ja vastuunottoa, kodittomien koirien luvattua iltalenkkiä ei voi jättää välistä, eikä kerho-ohjaajaksi lupautunut voi jäädä ilmoittamatta kotiin nukkumaan. Siksi työnkuva ja työtuntien määrä on tärkeä määritellä selkeästi sekä itselleen että kanssatoimijoille.

Vapaaehtoistyö on vaikuttamistyötä. Myös Violan toimintojen ja palvelujen kehittämisessä kokemusasiantuntijat ja vapaaehtoiset ovat keskeisessä roolissa – ihmisiä varten tätä työtä tehdään, ja jokainen on oman elämänsä asiantuntija. Esimerkiksi vapaaehtoinen tukihenkilö, joka antaa omaa aikaansa uutta arkea turvakotijakson jälkeen aloittavalle ihmiselle on mitä merkittävimmässä roolissa, nimittäin ihminen ihmiselle.

Vapaaehtoistyö on siitä helposti lähestyttävä kansalaisvaikuttamisen ja -aktivismin muoto, että hyvään porukkaan mahtuvat mukaan niin rauhalliset kuin räväkämmätkin tyypit. Auttamis – tai vaikuttamistyö voi olla pullan leipomista, kädestä pitämistä tai artikkelien kirjoittamista, ja halukkaille tarjoutuu mahdollisuus nousta näkyvämminkin estradille marssimaan liput liehuen tai vaikkapa esiintymään mediassa ajamansa asian puolesta puhuen. Toimivan tahon kanssa keskustellen (ja Suomen laki huomioiden) voidaan sopia, millaiset ja miten anarkistiset ulostulot ovat sopivia ja sallittuja.

Kun itselle ja yhteisölle tärkeistä asioista pääsee keskustelemaan yhdessä, se vähentää maailmantuskaa ja lisää elämän merkityksellisyyden tunnetta. Monet olisivat tälläkin hetkellä tyystin toisella tolalla, jos sitkeät kansalaisaktivistit eivät olisi jaksaneet uskoa omiin päämääriinsä. Kun tärkeä etappi on saavutettu, on tärkeä nostaa korkkarit tai tennarit kattoon; pieniäkin voittoja ja vaikuttamisen paikkoja on sallittua ja jopa suotavaa juhlia!

Suututtaako epätasa-arvo työelämässä, raastaako ilmastoahdistus sydäntä, kaipaavatko eläinten olot parantamista, tai haluaisitko antaa aikaasi yksinäiselle vanhukselle? Omassa kotikaupungissasi on varmasti rutkasti mahdollisuuksia toimia, auttaa ja vaikuttaa, joten jos kaipaat vapaa-aikaasi mielekästä yhteistä tekemistä ja osallisuutta, etsi oma tapasi toimia vapaaehtoisena.

Mikkelissäkin on mahdollista päästä mukaan hoitamaan eläimiä Mesylle, vertaisohjaajaksi Erokahvila Jatkumoon, tukihenkilöksi Kriisipuhelimeen, jumpan vetäjäksi, kaveriksi vanhukselle ja moneen muuhun pestiin. Voit myös osoittaa tukesi eri toimijoille tullen kertaluontoisesti talkoohommiin tai tuuraajaksi, liittymällä haluamasi järkestön jäseneksi tai tekemällä lahjoituksen.Myös me Violassa kerromme mielellämme vapaaehtoistyön mahdollisuuksista eri työmuodoissamme.

Kaikki yhden, ja yksi kaikkien puolesta! 🙂

Noora Lindroos
Yhteisökoordinaattori
Viola ry /Miesten asema

Share This Post:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Kumppaneita ja lisätietoa